Sredstva za odbijanje su kemijska sredstva koja se koriste za odbijanje i odvračanje organizama sa površina koje želimo zaštititi (poljoprivredne površine, vrtovi; ljudska koža itd.).

Sredstva za odbijanje ne djeluju štetno na ciljane organizme (ne ubijaju ih niti ih ozljeđuju na bilo koji način), nego djeluju na način da štićene površine učine odbojnima zbog nekog karakterističnog svojstva sredstava za odbijanje (miris, okus, boja…). Ako je sredstvo za odbijanje djelotvorno, onda štetan (ciljan) organizam jednostavno zaobilazi površine na kojima se primjenjuje.

Postoji mnogo vrsta sredstva za odbijanje koji se koriste u različite svrhe, te bi zbog toga pri odabiru sredstva za odbijanje, uz naravno njegovu učinkovitost, trebalo obratiti pažnju na njegovu ekološku prihvatljivost i eventualni učinak na štićenu površinu/organizam. Chemisol u svojem asortimanu proizvoda nudi potpuno ekološki prihvatljiva sredstva za odbijanje koji nemaju štetno djelovanje ni na štićeni niti štetni (ciljani) organizam, a niti na branjeni prostor i njegove sastavnice (tlo, voda, zrak).